nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Dubblerad import av avfall

Avfall från främst Norge och Storbritannien håller igång de svenska fjärrvärmeverken. Importen har mer än födubblats sedan 2009.

  • Annons 1

Nya siffror från Naturvårdsverket visar att den anmälningspliktiga avfallsimporten har ökat stort de senaste åren. 2009 importerades knappt en miljon ton avfall medan siffrorna för 2013 visar att drygt två miljoner ton avfall köptes in, främst från Norge och Storbritannien.

Anledningen till utvecklingen är Sveriges välutbyggda fjärrvärmenät, som kräver mer bränsle än det avfall vi själva producerar, och att många länder vill minska mängden avfall till deponi. Även om det är bra att avfallet används till uppvärmning istället för att läggas på soptipp är utvecklingen inte hållbar på sikt, menar Jon Engström, chef för sektionen för operativ tillsyn på Naturvårdsverket.

– För Sverige gäller det nu att bidra så mycket vi kan för att vi ska minska avfallsmängderna och ytterligare förbättra material- och energiåtervinningen av det avfall som trots allt uppstår. Detta oavsett om det är i Sverige eller någon annanstans, säger han i en kommentar.

Kommentarer

1 reaktion till “Dubblerad import av avfall”

  1. Bertil Lundgren skriver:

    Den helt ohämmade expansionen av avfallsförbränning har pågått sedan slutet av 1990-talet. Det är ett misslyckande att ansvariga (kommuner och statliga myndigheter) inte har agerat under den tid som nu passerat.

    Avfallsförbränning står i motsats till återvinning av material och är den minst önskvärda behandlingsmetoden efter deponering. Detta enligt EU:s avfallsdirektiv (avfallshierarki) och vanligt sunt förnuft.

    Den tidigare regeringen har knappast bidragit till en hållbar avfallsbehandling då det varit grönt ljus till denna utveckling. Nu är det upp till s-mp regeringen att vidta nödvändiga åtgärder.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4