nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Solcellerna förser de obemannade stationerna Kallebäck, Frölunda och Hisingsbacka med energi. FOTO: Shutterstock

Drivmedelskedjan St1 installerar solceller på stationstaken

Sedan september täcker 190 kvadratmeter solceller, taken på tre av St1s drivmedelstationer i Göteborg.

  • Annons 1

Solcellerna förser de obemannade stationerna Kallebäck, Frölunda och Hisingsbacka med förnybar energi och hjälper till att driva bland annat belysning, pumpar och prisskyltar med grön, närproducerad el.

Vill ställa om till förnybar energi

Göteborgprojektet är ett steg i St1s arbete för att nå en omställning till användandet av närproducerad och förnybar energi.

– Att vi startar i Göteborg beror på att vi redan har en stor del av vår verksamhet där och att staden kommit långt inom miljötänk, säger Lars-Ove Andersson som är ansvarig för hälsa, säkerhet och miljö på St1.

– Det är först när en marknad skapar affärsnytta som miljöarbetet når konsumenten. Det viktiga är att det finns aktörer som vågar ta initiativ. Och att arbetet blir synligt och till nytta för göteborgarna själva, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd i Göteborgs stad.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.