nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Katarina Sundberg, huvudsekreterare på Agenda 2030-delegationen.

Direkt från Miljöstrategidagarna:

”Vi kommer göra stora utvecklingssteg globalt”

Det säger Katarina Sundberg, huvudsekreterare på Agenda 2030-delegationen, när hon tillsammans med två andra branschexperter berättar om Agenda 2030.

  • Annons 1

– Sverige har goda förutsättningar att nå de globala målen. Vi är duktiga på att ta till oss ny kunskap, har en hög kunskapsnivå och bra innovationer. Vi har även god tillit till våra institutioner och en välfärdsmodell som hjälper oss att arbeta med hållbar utveckling. Dock har vi en tendens att bli sektoriserade och hamnar därför lätt i stuprör, säger Katarina Sundberg.

Hur tror ni tillvaron kommer se ut efter 2030?

Katarina Sundberg, huvudsekreterare på Agenda 2030-delegationen.

– Då konsumerar vi smartare och transporterar oss smartare. Ser vi på samma period bakåt i tiden, och vad som hänt fram till i dag – så tror att jag vi kommer göra stora utvecklingssteg globalt. Inte minst genom teknikdelning och att vi sprider goda exempel och stöttar. Ibland är medier väldigt dystopiska, men jag tror att vi kommer gå lika mycket framåt då, som den motsvarande tiden vi har bakom oss, säger Katarina Sundberg.

Peter Dannqvist, hållbarhetschef för Arvid Nordquist.

– Jag förutsätter att vi uppfyllt de 17 målen som vi ställt upp. Att de är avklarade i väldigt stor utsträckning i alla fall. Jag tror att det innebär att vi måste byta perspektiv, ha lite andra värderingar och inte bara fokusera på de ekonomiska resultaten till nästa månadsskifte. I min värld är det i alla fall vad som måste ske, säger Peter Dannqvist, hållbarhetschef för Arvid Nordquist.

Julia Ahlrot, hållbarhetschef i Växjö kommun.

– Jag satt på tåget i går och funderade kring hur tillvaron kommer se ut efter 2030. Kommer det finnas ekologisk mat? Eller kommer det vara självklart att den är ekologisk och inte behöver en stämpel längre? Är vegetarisk mat lika naturligt som mat med kött? Är elcyklar ett lika självklart val som bilar? Är laga lika självklart som att köpa nytt? Och vad har vi för språk? När kommer den första svenska kommunen ha engelska som officiellt språk? Förr eller senare tror jag vi kommer dit, säger Julia Ahlrot, hållbarhetschef i Växjö kommun.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.