nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Camilla Byrinder prisas för en innovation som kan minska matsvinnet i skolan.
Camilla Byrinder prisas för en innovation som kan minska matsvinnet i skolan. FOTO: Qualifare

Digital innovation minskar matsvinn i skolor

En Sverigevinnare har utsetts i den svensk-norska tävlingen för hållbar mat, Local Eat Award. Det vinnande bidraget är en it-lösning som hjälper skolkök att laga precis rätt antal måltider.

  • Annons 1

Tävlingen Local Eat Award söker varje år efter de bästa innovationerna inom mat, hälsa och hållbarhet. I år kammade entreprenören Camilla Byringer och hennes företag, Qualifare, hem Sverigepriset.

– Att gå från att vara frustrerad över resursslöseriet inom offentlig måltidssektor till att nu bli sverigevinnare med en innovation som är svaret på min ursprungliga frustration, är underbart. Det känns fantastiskt att få äran att representera Sverige i finalen med Måltidsoptimering, säger hon.

Hennes lösning bygger på att koppla samman skolornas frånvarosystem med skolköken så att antalet måltider som lagas kan anpassas efter exakt hur många elever som ska äta. Metoden blev prisbelönt som miljöteknisk innovation år 2014.

Tävlingen arrangeras för tredje året av hotellkedjan Nordic Choice, branschorganisationen Företagarna och matforskningsstiftelsen Eat. Den nationella vinnaren får delta i finalen på Eat Stockholm Food Forum den 14 juni, och chansen att ta hem priset på 100 000 kronor och ett mentormöte med hotellentreprenören och jurymedlemmen, Petter Stordalen.

Eats vision är en omvandling av det globala livsmedelssystemet så att det på ett hållbart sätt kan föda en befolkning på nio miljarder människor i mitten av århundradet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.