nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Det påminner om ett skyttegravskrig

En lång och krokig väg som delvis påminner om ett skyttegravskrig. Så beskriver Anders Wijkman, Stockholm Environment Institute FNs internationella klimattoppmöten.
Nu behövs en plan B. Här är näringslivets roll central.

  • Annons 1

Kyoto, Köpenhamn, Cancún. I november kan även Durban i Sydafrika lägga sig på listan över städer där FNs klimattoppmöten farit fram. Men att nå snabba och kraftfulla överenskommelser som verkligen leder till resultat är att hoppas för mycket. I varje fall om man ska tro deltagarna i debatten Hur kan näringslivet bidra till klimatförändringarna? initierad av Hagainitiativet.

– Klimatmötena påminner om skyttegravskrig, man ligger och bevakar varandra. Gör ni det så gör vi det, annars rör vi oss inte en tum, konstaterade före detta EU-parlamentariken Anders Wijkman och refererade till USA. Här har senaten inte ratificerat ett internationellt avtal sedan 80-talet, något som krävs för att USA ska skriva under klimatavtalet.

Både han och miljödepartementets förhandlare Emi Hijino var rörande överens om att det är viktigt att titta på en plan B. I en sådan är näringslivets roll central, exempelvis genom att göra klimatsmarta investeringar och genom att ligga i framkanten och pressa fram lokala konkreta förslag och styrmedel.

Man har också kunnat se att näringslivet tar ett allt större ansvar i de här frågorna, menade debattdeltagarna. Enligt Anders Egelrud, vd på Fortum har kundernas krav ändrats radikalt de senaste 3- 4 åren mot en allt större efterfrågan på klimateffektiv uppvärmning.

– Jag tror att kundtrycket kommer att öka framöver, att jobba med klimatfrågor kommer att bli en hygienfaktor, konstaterade han.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4