nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad.
Första december är här och Miljö & utveckling bjuder på en julkalender med tankar från några av branschens proffs. Först ut är Anne Lagerqvist från Kemikaliecentrum, Stockholms stad.

”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Bakom lucka ett i Miljö & Utvecklings julkalender döljer sig en kemikalieexpert. Förslaget att reglera PFAS är 2018 års viktigaste händelser inom hennes hållbarhetsområde, anser hon.

  • Annons 1

Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad.

Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad.

Anne Lagerqvist är filosofie doktor, miljöutredare och projektledare på Kemikaliecentrum i Stockholms stad.

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Att högfluorerade ämnen (PFAS) äntligen föreslås regleras på gruppnivå, i alla fall delvis. Detta är ”vår tids PCB” det vill säga väldigt långlivade och otrevliga ämnen som ger skador på människa och miljö. De används för vatten- och smutsavvisande beläggning på textil, i ”non-stick”- beläggning på husgeråd (mest känt är kanske stekpannor med Teflon). De används också på vissa verktyg samt i brandskum, olika smörjoljor och -fetter. Det finns alternativ och många företag har redan börjat fasa ut PFAS men det behövs ett förbud för hela ämnesgruppen (cirka 3 000 ämnen).

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019?

– Att cirkulär ekonomi börjar diskuteras och prövas i praktiken mer och mer, i alla dess aspekter och på global nivå. Hittills har det funnits teoretiska idéer och vissa initiativ där det fungerat men det känns som att det ligger i tiden med vidare implementering.

Vad hoppas du på inför 2019?

– Att utmaningen med skadliga ämnen i varor och material i den cirkulära ekonomin tas på allvar och med i diskussionen. Att innehållsförteckning även för varor och material föreslås till lagstiftningen (Full Material Disclosure (FMD) så att utmaningen i första meningen kan lösas framöver. För att citera  Rockström ”Det finns ingen ekonomi på en död planet” så finns det ju inte heller någon cirkulär ekonomi på en död planet.

– Det cirkulära är så klart en jättebra lösning men det går inte att blunda för kemikalieproblemen det kan medföra, att cirkulera material med förbjudna ämnen i är inte en bra lösning. Vi behöver också minska vår materialanvändning totalt sett, till exempel genom att minska den överkonsumtion vi har idag. Minskad konsumtion och kunskap om kemiskt innehåll och livscykelperspektiv för varor och material betyder att vi är på rätt väg.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4