nr-logo

Hållbarhet i praktiken

klimatforskare
Johan Hollander, forskare vid Lunds universitet.

Det går att lita på klimatforskare

Tvärt emot vad klimatskeptiker verkar tro så gömmer klimatforskare inte undan eller snedvrider fakta. Det framgår av en studie från Lunds universitet.

  • Annons 1

Forskare vid Lunds universitet har tillsammans med kanadensiska forskare undersökt 120 vetenskapliga artiklar som publicerats inom klimatforskning mellan 1997 och 2013. Studien innehåller en statistisk analys av de sammanlagt 1154 experiment som ingick i de undersökta artiklarna.

Klimatforskare gömmer inte undan fakta

Slutsatsen är att klimatforskare inte gömmer undan fakta som skulle kunna motbevisa klimatförändringarna.

– Jag hoppas att resultaten från vår studie ska övertyga skeptiker att klimatförändringar är en realitet och att åtgärder som lyfts fram i klimatdebatten ska tas på allvar, säger Johan Hollander, som är forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Misstro problematiskt

Inom forskarsamhället råder konsensus när det gäller globala klimatförändringar medan det fortfarande finns många klimatförnekare bland politiker och hos vissa delar av allmänheten, menar Johan Hollander. I samband med den så kallade Climategate-skandalen 2009 blev klimatforskare beskyllda för att bortse från motstridiga uppgifter och anklagades för att plocka russinen ur kakan för att bevisa sin tes.

– Det är ett stort problem ifall politiker och andra beslutsfattare inte har en tilltro till vetenskapen. Det kan få till följd att viktiga beslut inte fattas eller prioriteras ner, säger Johan Hollander.

Den aktuella studien har nyligen publicerats i tidskriften Climatic Change.

Läs mer: Scania anställer 40 hållbarhetssäljare

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “Det går att lita på klimatforskare”

  1. botwid skriver:

    1997 – 2013, det var några år sedan! I år är det 2017 och den 5/2 publicerade engelska Mail on Sunday en intervju med en tidigare högt placerad tjänsteman i NOAA, John J. Bates. Sedan flera år har NASA/ GISS och NOAA systematiskt förfalskat data från mätningar gjorda för 50 och 100 år sedan. Med hårda fakta från databaserna vid olika tidpunkter har många oberoende forskare visat hur data ändrats i stor skala: Gamla temperaturer har sänkts och sena temperaturer höjts. Det måste betraktas som rent fusk, eftersom ingen idag kan veta vilka fel som gjordes vid mätningar exempelvis 1934 eller 1910.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.