nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Det blir en andra åtagandeperiod”

DOHA. FN:s klimatchef Christiana Figueres är både pessimistisk och hoppfull till de pågående förhandlingarna i Doha. Men en sak är hon övertygad om: det blir en andra Kyotoperiod.

  • Annons 1

Under måndagens presskonferens slog FN:s klimatchef Christiana Figueres fast att det finns en ny text för att få till en andra period inom Kyotoprotokollet men också utkast till den så kallade Durbanplattformen, en början på ett globalt klimatavtal. Hon sade också att det under COP18 i Doha kommer att beslutas om en andra period för Kyoto och att den kommer börja gälla i januari när den första perioden är slut.

Hon var hoppfull men pekade samtidigt på det svåra i uppdraget som världens länder har:

– Vi måste förstå att det som pågår här och i hela klimatprocessen handlar om en total förvandling av världens ekonomiska struktur. Det är inget som händer över en natt. Det borde gå mycket snabbare men inte över en natt. Det som gör mig frustrerad är att vi är mycket långt efter det som vetenskapen säger att vi borde göra men det ger mig hopp att vi kommit längre i processen under de här två, tre åren än de tio åren dessförinnan.

Samtidigt kommer flera budskap som pekar i en annan riktning. Bland annat har Brasiliens förhandlingschef André Corrêa do Lago sagt till brittiska Guardian att oenigheten över vad som ska hända med överskottet av utsläppsrätter från första Kyotoperioden hotar att sabotera förhandlingarna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.