nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Viktigare att äta mindre kött än att välja ekologiskt”

Hallå där, Annika Carlsson-Kanyama, du forskar om hur vi kan äta mer hållbart i framtiden. Varför måste vi dra ned på konsumtionen av kött och mejeriprodukter?

Annika Carlsson-Kanyama FOTO: KTH
 • Annons 1

– Jag har forskat om matens miljöbelastning, framförallt när det gäller klimatutsläpp, och gjort livscykelanalyser av olika typer av kosthållning. Den enskilt största åtgärden som en individ kan göra för att minska miljöbelastningen från maten är att skära ned på konsumtion av rött kött och mejeriprodukter. Det är ännu viktigare än att äta närodlat och ekologiskt.

– Det är många saker som styr våra matbeteenden, utbud, smak, pris, situation i livet, men det är inte omöjligt att ställa om kosten. Vad vi äter har förändrats väldigt mycket bara under de senaste 40 åren, vi har minskat konsumtionen av potatis och mjölk och ökat konsumtionen av kött och grönsaker. I kokböcker från 70-talet är portionerna av kött mindre än idag, så kosthållningen var mer hållbar då, nu måste vi dra ned på mängden kött igen.

Vad äter vi om 50 år i den bästa av världar?

– Vi äter avsevärt mycket mindre kött och mejeriprodukter, kanske bara vid speciella tillfällen. Istället för mjölk dricker vi soya eller havremjölk. Vi har också utvecklat alternativ mat med hög proteinhalt, så det finns fortfarande ett stort utbud att välja mellan. Förhoppningsvis är maten närproducerad i högre utsträckning än tidigare och ekologisk. Jag tror också att vi kommer att ta hand om de djur vi äter på ett bättre sätt. Baljväxter får också en viktigare roll. Det pratas även en hel del om insekter som möjlig proteinkälla och om mer storskalig algodling.

Vad forskar du om just nu kopplat till mat?

– Vi försöker etablera en forskningshub på KTH ”Transition low meat society” med fokus på hur vi kan äta mindre kött. Vi har pratat om att minska bilkörningen sedan 80- talet, men kosthållningen är mer känslig att prata om, det finns inga styrmedel och politikerna tycker att frågan är kontroversiell.

– Just nu följer jag också 17 hushåll som precis har flyttat in i lägenheter i Augustenborg i Malmö. Lägenheterna har tillgång till odlingstak och odlingsbalkonger. Vi ska undersöka om dessa möjligheter gör att de boende börjar äta annorlunda. Projektet pågår till i slutet av 2017.

Etiketter:,

Kommentarer

3 reaktioner till “”Viktigare att äta mindre kött än att välja ekologiskt””

 1. Buster skriver:

  Ja det finns nyanser. Framför allt är kunskapsläget om naturbetesdjur nästan helt obefintligt. Den mesta kunskapen kommer från djur inomhus.
  Utan betande djur som producerar gödsel måste vi använda stora mängder fossil energi för att ge näring och jordstruktur åt åkrarna. Dessutom är en mycket stor del av våra örter, insekter och fåglar beroende av betesdjur. Så betesdjur behövs.

  Däremot bör vi minska kraftigt på gris och kyckling. Dessa är förvisso bättre foderomvandlare – men de behöver foder som producerats på åkrar – som genererar koldioxid och lustgas, medan betesdjur äter gräs som vi inte kan äta och som annars skulle generera metan. Så egentligen gäller: mindre vitt kött av kyckling och gris. Och mer naturbeteskött och naturbetesmjölkprodukter. Men mindre rött kött och mjölkprodukter från djur som utfodrats med spannmål.

 2. botwid skriver:

  Det finns bara ett större hot i för framtiden, befolkningstillväxten
  Jag äter hellre kött än sätter fler barn till Världen.

 3. Anders skriver:

  Jag har svårt att tro att det gäller allt kött, men låter mig gärna rättas. För mig handlar det om att äta fribetande lamm eller vilt i odlingszon 6, eller att äta protein från växter som inte går att odla här. Lokalt finns väldigt små möjligheter att odla människoföda. Däremot finns massor med bete. Är inte det miljövänligaste ändå att äta det som de lokala förutsättningarna tillåter? Ska inuiterna ersätta sälkött med sojaprotein? Ska samerna ära quorn i stället för ren? Finns det nyanser eller är det samma för alla som är det bästa?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4