nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Svenska modellen är bra”

Miljöminister Lena Ek tycker att miljötillsynen fungerar.
– Det är ju ändå så att en majoritet av de svenska företagen sköter sig, säger hon.

Miljöminister Lena Ek. FOTO: Regeringskansliet
  • Annons 1

Miljöminister Lena Ek (C) menar att Åsa Romsons påstående om att regeringen inte skjutit till tillräckligt med pengar till länsstyrelserna inte är sant.

– Det är valrörelse. Jag har inte sett i deras budgetförslag att de har något specifikt till detta, säger hon till Faktums reporter.

Lena Eks uppfattning är att egenkontrollen fungerar.

– De flesta företag följer de regler som finns. Vi har ju miljötillstånd där det står vad man får göra och hur. Och tillsynsmyndigheterna kontrollerar att man följer miljötillstånden. Jag tycker det fungerar bra.

Omedveten om resursbrist

Lena Ek blir förvånad när hon får höra att ingen av länsstyrelserna gör egna stickprovskontroller eller labbtester i sin kontroll av verksamhetsutövare.

– Det låter väldigt märkligt. Länsstyrelserna har tillsynsansvar och de har medel, anslag, för att de ska göra detta.

Hon har heller inte uppmärksammats på att länsstyrelserna har flaggat för att mer resurser behövs om de ska kunna följa lagen och sköta tillsynen av egenkontrollen – det rapporterar länsstyrelserna om till en annan minister.

”Oerhörd byråkrati”

Men att ändra på dagens system med att företagen granskar och anmäler sig själva och istället ge tillsynsmyndigheterna ett mer granskande uppdrag skulle bli för dyrt menar Lena Ek. Det skulle enligt henne innebära ”en enorm samhällsrevolution” som kostar miljarder och kräva ett jättestort kontrollsystem. Även ifall företagen själva skulle få bekosta tillsynen tror hon inte på idén.

– Jag tror ändå att det skulle skapa en oerhörd byråkrati. Det är ju ändå så att en majoritet av de svenska företagen sköter sig. Jag tycker att den svenska modellen är bra, säger Lena Ek.

Läs mer om vår granskning av länsstyrelsernas miljötillsyn här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.