nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den hållbara staden

Tankesmedjan Global utmaning har presenterat sin antologi som pekar ut fyra viktiga slutsatser för att bana väg för hållbara städer.

  • Annons 1

I antologin Urbaniserad värld – nya steg mot hållbara städer har forskare fått bidra med olika perspektiv på en hållbar och urbaniserad värld. Den beskriver hållbara städer ur ekologiskt-, socialt- och ekonomiskt perspektiv. Här är deras fyra slutsatser.

1.Utgå från det globala perspektivet

Varje stad måste minska sitt globala ekologiska fotavtryck. Det kan ske genom klimatsmart bebyggelse och genom att flödena in till staden hanteras så att avfall och avlopp återvinns och kretsloppen sluts.

2.Sverige behöver en stadspolitik

Hållbar stadsutveckling bygger på en omvandling av hela staden. Den största utmaningen ligger i att förändra den befintliga bebyggelse- och trafikstrukturen.

3. Utveckla den attraktiva staden

Nycklarna ligger dels i att utveckla stadens mellanrum från barriärer och överblivna ytor till attraktiva grönområden och mötesplatser, dels i att komplettera stadsdelar med det som saknas.

4. Myndigförklara medborgarna

Den största utmaningen är att involvera medborgarna i en dialog om den hållbara staden. Det är samtidigt den största potentialen till utveckling ,som politikerna borde ta vara på.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4