nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Zipcar som gör det möjligt att hyra grannens bil under tider då den ändå skulle stå i garaget är en av de företag som vuxit fram ur delandes ekonomi. FOTO: ZipCar

Delningsekonomin utreds

Delningsekonomin, där privatpersoner säljer, hyr ut och samäger tillgångar växer allt snabbare. Nu ska regeringen kartlägga delningsekonomin och se över rättsläget.

  • Annons 1

Delandets ekonomi har etablerat sig i samhället en gång för alla. Några framgångsrika företag är Airbnb som kopplar samman privatpersoner som vill hyra ut sina bostäder till resenärer, Zipcar som gör det möjligt att hyra grannens bil under tider då den ändå skulle stå i garaget, eller Liquidspace som hittar tomma kontorsytor åt människor som är ute och reser i jobbet, men har några timmar till övers.

Utvecklingen gör det möjligt att konsumera mer hållbart och till lägre priser. Samtidigt medför den flera utmaningar, exempelvis när det gäller konsumentskydd. Nu tillsätter regeringen en utredare som ska kartlägga olika modeller som möjliggör eller underlättar transaktioner där privatpersoner säljer, hyr ut, lånar ut eller ger bort tillgångar.

Utredaren titta på om nuvarande lagstiftning är ändamålsenlig eller om det finns behov av författningsändringar när det gäller exempelvis förmögenhetsrätt. Man ska också titta på konsumenträttsliga delar av marknadsrätten, produktsäkerhet, tillsyn och tvistlösning.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.