nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Zipcar som gör det möjligt att hyra grannens bil under tider då den ändå skulle stå i garaget är en av de företag som vuxit fram ur delandes ekonomi.
Zipcar som gör det möjligt att hyra grannens bil under tider då den ändå skulle stå i garaget är en av de företag som vuxit fram ur delandes ekonomi. FOTO: ZipCar

Delningsekonomin utreds

Delningsekonomin, där privatpersoner säljer, hyr ut och samäger tillgångar växer allt snabbare. Nu ska regeringen kartlägga delningsekonomin och se över rättsläget.

  • Annons 1

Delandets ekonomi har etablerat sig i samhället en gång för alla. Några framgångsrika företag är Airbnb som kopplar samman privatpersoner som vill hyra ut sina bostäder till resenärer, Zipcar som gör det möjligt att hyra grannens bil under tider då den ändå skulle stå i garaget, eller Liquidspace som hittar tomma kontorsytor åt människor som är ute och reser i jobbet, men har några timmar till övers.

Utvecklingen gör det möjligt att konsumera mer hållbart och till lägre priser. Samtidigt medför den flera utmaningar, exempelvis när det gäller konsumentskydd. Nu tillsätter regeringen en utredare som ska kartlägga olika modeller som möjliggör eller underlättar transaktioner där privatpersoner säljer, hyr ut, lånar ut eller ger bort tillgångar.

Utredaren titta på om nuvarande lagstiftning är ändamålsenlig eller om det finns behov av författningsändringar när det gäller exempelvis förmögenhetsrätt. Man ska också titta på konsumenträttsliga delar av marknadsrätten, produktsäkerhet, tillsyn och tvistlösning.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.