nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Delar du bil idag?

Det finns en växande trend för att dela varor och tjänster. Idag firas för sjätte året i rad den internationella samåkningsdagen.

  • Annons 1

Utgångspunkten i den kollaborativa ekonomin är att det är bättre att dela än att äga och köpa nytt, för att på så sätt maximera utnyttjandet av befintliga resurser. Delandets ekonomi är en växande trend och tjänster som bygger på att dela saker blivit allt mer populära .

Detta är något som företaget Gomore, en skandinavisk portal för samåkning och privat biluthyrning, vill uppmärksamma idag under den Internationella samåkningsdagen. Enligt en undersökning som de själva genomfört har var femte svensk provat på någon form av delningstjänst.

– I Skandinavien ligger vi långt fram när det gäller denna typ av tjänster, till exempel etablerades tidigt grupper för samåkning på internet. Vår bedömning är att det vi ser idag bara är början på delandets ekonomi och vi tror att dessa tjänster kommer att fortsätta växa, säger Matias Møl Dalsgaard vd och grundare av Gomore.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4