nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Delar du bil idag?

Det finns en växande trend för att dela varor och tjänster. Idag firas för sjätte året i rad den internationella samåkningsdagen.

  • Annons 1

Utgångspunkten i den kollaborativa ekonomin är att det är bättre att dela än att äga och köpa nytt, för att på så sätt maximera utnyttjandet av befintliga resurser. Delandets ekonomi är en växande trend och tjänster som bygger på att dela saker blivit allt mer populära .

Detta är något som företaget Gomore, en skandinavisk portal för samåkning och privat biluthyrning, vill uppmärksamma idag under den Internationella samåkningsdagen. Enligt en undersökning som de själva genomfört har var femte svensk provat på någon form av delningstjänst.

– I Skandinavien ligger vi långt fram när det gäller denna typ av tjänster, till exempel etablerades tidigt grupper för samåkning på internet. Vår bedömning är att det vi ser idag bara är början på delandets ekonomi och vi tror att dessa tjänster kommer att fortsätta växa, säger Matias Møl Dalsgaard vd och grundare av Gomore.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.