nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling.
Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm

Delande nästa heta affärsmodell?

  • Annons 1

När jag var liten brukade vi byta hus på somrarna. Mina föräldrar satte in en annons i tidningen i landet vi ville åka till, ofta i en tidning för lärare ”för det var ordentliga människor” tyckte mina föräldrar. Vi var i England, Schweiz och på Bornholm. Det blev både fullträffar och floppar. I Schweiz hamnade vi i ett sagoliknande slott med egen strandtomt vid en av landets sällsynta sjöar. På Bornholm bodde vi en gammal sjökaptens hus full med minnen från olika resor. I England låg huset granne med en grisfarm och när det blåste åt fel håll luktade det så illa att vi inte ville vara utomhus.

Jag kommer att tänka på de här semesterresorna när jag läser om collaborative-trenden, som spås växa rejält framöver,

Kolloborativ ekonomi handlar om att dela, om att de flesta av grejerna vi äger ofta ligger oanvända på sin plats. En bil står i snitt oanvänd 23 timmar per dygn, en slagborr används ungefär 14 minuter under sin livstid och en kontorsyta är i upptagen cirka 60 procent av ett dygn. Huvudtanken inom delandets ekonomi är att bli mer resurssmart, samtidigt som vi får tillgång till det vi vill ha.

Att dela är ju i sig inget nytt, det har man alltid gjort med de som står en nära. Det nya är den tekniska utvecklingen som gör det möjligt att matcha behov mot personer som inte finns i den närmsta bekantskapskretsen. Och att göra detta på ett tryggt sätt med försäkringar och säkra transaktioner. De företag som rider på den här trenden gör just det. Här var mina föräldrar modiga som vågade släppa in en helt främmande familj i vårt hus. Det fina i kråksången var att vi delade med varandra, hus mot hus, så vad jag minns kände de sig aldrig särskilt oroliga.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.