nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De vill efterträda Yvo de Boer

Många vill efterträda chefen för FNs klimatkonvention Yvo de Boer. En av dem är Christiana Figueres, som Miljö och Utveckling hade som förhandstips i förra numret.

  • Annons 1

Fem kandidater ska intervjuas för posten som FNs klimatchef. Intervjuerna påbörjades i veckan och leds av en urvalsgrupp på FNs generalsekretariat. Två till tre kandidater kommer att väljas ut och sedan presenteras för FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Totalt nominerade elva medlemsländer kandidater. Bland de fem som till sist blev kvar återfinns Christiana Figueres från Costa Rica, som Miljö & Utveckling skrev om i förra numret.

”Väldigt kompetent”

Richard Klein, forskare inom internationell klimatpolitik på SEI, berättade i förra numret av Miljö & Utveckling att det pratats mycket om Figueres inför rekryteringen av en efterträdare till Yvo de Boer som slutar på FNs klimatkonvention UNFCCC i juni. Richard Klein menar att det faktum att en kubansk medarbetare har gått i pension på UNFCCC öppnar upp för någon från Latinamerika. Och det behövs en kvinna bland männen.

– Det är bara rykten, men just nu pratas det om Christiana Figueres från Costa Rica. Hon är kvinna, från Latinamerika, väldigt kompetent och respekterad både av i- och u-länder, sade Richard Klein innan kandidaterna hade valts ut.

Men nu är det alltså klart att Christiana Figueres, som har varit klimatförhandlare för Costa Rica och är rådgivare i klimatfrågor för olika latinamerikanska regeringar, plockats ut som en av kandidaterna.

De övriga kandidaterna är:

* Janos Pasztor från Ungern, idag chef för FNs generalsekreterares särskilda team för klimatförändringar.

* Marthinus van Schalkwyk från Sydafrika, landets miljö- och turistminister.

* Vijai Sharma från Indien, landets miljösekreterare.

* Elizabeth Thompson från Barbados, tidigare landets miljöminster.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.