nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Linnea Eriksson, fil dr i teknik och social förändring vid Linköpings universitet och Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem, Karlstads universitet, genomför gemensamt projektet.
Linnea Eriksson, fil dr i teknik och social förändring vid Linköpings universitet och Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem, Karlstads universitet, genomför gemensamt projektet.

Forskare ska effektivisera energirådgivningen

Forskare ska ta fram metoder som utvecklar den energi- och klimatrådgivning som görs idag. Tanken är framförallt att rådgivningen ska leda till förändringar som varar över tid.

  • Annons 1

Det är forskare vid Karlstads och Linköpings universitet som under två år ska driva ett projekt i samverkan med kommunala energi- och klimatrådgivare, med syfte att förbättra rådgivningen.

– Vi ska ta fram kunskap som kan utveckla den kommunala energi- och klimatrådgivningens metoder, säger Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Enligt forskarna behöver rådgivningen i högre grad än idag nå fram till sina målgrupper och leda till livsstilsförändringar och köpbeslut som ger en effektivare energianvändning och minskad miljöpåverkan.

Testas i flera kommuner

Forskningsprojektet organiseras och testas samtidigt i flera kommuner utifrån olika spår och modeller. De behandlar alltifrån lokal samverkan med till exempel banker och energiföretag till kommunikation via internet eller personliga råd.

Förhoppningen är att projektet, som finansieras av Energimyndigheten, ska kunna ta fram en verktygslåda för hur kommunerna kan arbeta med sin energirådgivning.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.