nr-logo

Tidningen för miljöproffs

De toppar Dow Jones hållbarhets-index

När Dow Jones presenterar sitt årliga hållbarhetsindex för 2015 finns ett svenskt företag i absoluta toppskiktet. Här hittar du listan över branschvinnarna.

Caterina Camerani, hållbarhetsansvarig på AkzoNobel Pulp and Performance Chemicals i Göteborg.
  • Annons 1

Dow Jones Sustainability Index listar de företag som är ledande inom hållbarhet i 24 olika branscher. Totalt har 3 400 av världens största företag bjudits in för att delta. Svensk-nederländska färg- och kemiföretaget AkzoNobel toppar för fjärde året i rad materialindustrigruppen.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör inom hållbarhet är rätt och vi är stolta över att återigen vara topprankade. Resultatet använder vi för att se vad vi gör bra och för att identifiera förbättringsområden, säger Caterina Camerani, hållbarhetsansvarig på AkzoNobel Pulp and Performance Chemicals i Göteborg.

Under senaste året har AkzoNobel bland annat arbetat med ett projekt som prissätter samhällspåverkan i värdekedjan. Det kommer de bland annat att berätta mer om på Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagen den 12 november. Det är värdekedjan för kemikalier som används till blekning av pappersmassa som har studerats utifrån fyra kategorier: finansiella faktorer, natur, social påverkan och humana faktorer. AkzoNobel har utöver den egna verksamheten även undersökt hur leverantörer och kunder påverkar samhället och miljön.

Företagen som listas på Dow Jones Sustainability Index har analyserats utifrån mer än 100 ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer. Indexet bedömer olika kriterier, som exempelvis varuförsörjning, operativ miljöeffektivitet, produkthantering, medarbetarutveckling samt hälsa och säkerhet.

– Allt fler investerare tittar på företags miljöpolicys inför sina beslut, kommenterar David Blitzer från S&P Dow Jones Index.

De industrigrupper som förbättrat sig mest sedan senaste mätningen är elektronikbranschen, transport– och infrastruktur samt byggbranschen. Sämre har det gått för biotechbranschen och olje- och gasindustrin som försämrat sina resultat.

Här kan du se vilka företag som toppar sina grupper.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4