nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De tävlar om att bli Nordisk energikommun

44 kommuner har antagit utmaningen om att bli Nordisk Energikommun 2011. Bland dem är nio svenska.

  • Annons 1

För att komma ifråga som Nordisk energikommun 2011 ska kommunen presentera ett energiprojekt, exempelvis rörande förnybar energi eller energieffektivisering, som ska visa att kommunen gör en särskild insats med banbrytande och innovativa lösningar. Lösningen ska bland annat skapa grön tillväxt och utveckling i regionen och samtidigt bidra till att förverkliga visionen om ett energisystem som är CO2-neutralt eller oberoende av fossila bränslen.

I Sverige har Göteborgs stad, Katrineholms, Lidköpings, Umeå och Ulricehamns kommuner, Västerås stad, Växjö samt Östersunds kommun (med Sundsvall och Trondheim som medsökande) anmält sig till tävlingen. Vilka kommuner som nominerats kommer att offentliggöras i mitten av mars. Tävlingen drogs igång den 25 oktober i fjol av de nordiska energiministrarna för att stödja och synliggöra de nordiska kommunernas satsningar på hållbara energi- och klimatlösningar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.