nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De tävlar om att bli Nordisk energikommun

44 kommuner har antagit utmaningen om att bli Nordisk Energikommun 2011. Bland dem är nio svenska.

  • Annons 1

För att komma ifråga som Nordisk energikommun 2011 ska kommunen presentera ett energiprojekt, exempelvis rörande förnybar energi eller energieffektivisering, som ska visa att kommunen gör en särskild insats med banbrytande och innovativa lösningar. Lösningen ska bland annat skapa grön tillväxt och utveckling i regionen och samtidigt bidra till att förverkliga visionen om ett energisystem som är CO2-neutralt eller oberoende av fossila bränslen.

I Sverige har Göteborgs stad, Katrineholms, Lidköpings, Umeå och Ulricehamns kommuner, Västerås stad, Växjö samt Östersunds kommun (med Sundsvall och Trondheim som medsökande) anmält sig till tävlingen. Vilka kommuner som nominerats kommer att offentliggöras i mitten av mars. Tävlingen drogs igång den 25 oktober i fjol av de nordiska energiministrarna för att stödja och synliggöra de nordiska kommunernas satsningar på hållbara energi- och klimatlösningar.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.