nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige får plan för utsläppsminskning till 2045

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av att ta fram en långsiktig strategi för hur Sveriges utsläpp ska minska på sikt. Förslaget ska sträcka sig till minst 2045.

  • Annons 1

Uppdraget går ut på att utforma ett förslag på en svensk långsiktig strategi för en utveckling mot låga växthusgasutsläpp. Förslaget ska utgå ifrån det klimatpolitiska ramverk som riksdagen fattade beslut om i juni. Det ska också beskriva Sveriges åtaganden gentemot EU.

Det svenska åtagandet i Parisavtalet är en av orsakerna till att strategin nu tas fram. Enligt Parisavtalet bör alla länder utarbeta på kallade Long-term low greenhouse gas emission development strategies (LTS) senast under 2020. Hittills har sex länder, Benin, Frankrike, Kanada, Mexiko, Tyskland och USA, kommunicerat sina LTS till FN:s klimatsekretariat.

Genom att lägga fram en svensk strategi under 2018 kan Sverige driva utvecklingen framåt och inspirera andra länder till att göra samma sak, enligt regeringen. Förslaget ska slutredovisas senast den 30:e april 2018.

 

Läs mer: 

Idag kan Sverige få en ny klimatlag

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.