nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stockholms stadsmission är en av sju butiker i den nyöppnade gallerian.

De öppnar Sveriges första återbruksgalleria

I veckan öppnar Sveriges första återbruksgalleria, ett köpcentrum där alla butiker har återbruk som affärsidé.

  • Annons 1

Köpcentret, Retuna Återbruksgalleria, ligger i direkt anslutning till en återvinningscentral.

Förbrukade saker som Eskilstunaborna inte vill slänga i återvinningscentralens containrar kan de istället lämna i återbruksgallerians depå. Där tas de emot av personal från Eskilstuna Energi och Miljö, som gör en första utgallring innan sakerna lämnas till de återbrukande butikerna i gallerian, där de repareras, fixas till, omvandlas och förädlas och sedan får fortsatt liv genom att de säljs vidare.

Retuna2

När gallerian nu öppnar finns sju butiker på plats. Stockholms stadsmission är en av dem.

– Vi vill vara en del av ett hållbart samhälle där saker återanvänds och tas till vara. Retuna är ett spännande och unikt initiativ som tar återanvändning steget längre. Därför var det självklart för oss att vara en del av återbruksgallerian, säger Sonny Wall, verksamhetschef för Second Hand på Stockholms Stadsmission.

Idagsläget finns det plats för fler entreprenörer i gallerian. Tänkbara koncept är exempelvis ekofrisörer, försäljning av andrasortering av frukt och grönt, tapetserare och skomakare.

 

Förutom att erbjuda attraktiv shopping av återbrukade produkter ska Retuna Återbruksgalleria vara en plats dit människor kan komma och lära sig om återvinning, återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet. I samma hus öppnar Eskilstuna Folkhögskola sin utbildning Recycle Design – Återbruk. Och i samarbete med dem och andra externa aktörer ska kunder och besökare bjudas in till föreläsningar, workshops och event.

Kommentarer

1 reaktion till “De öppnar Sveriges första återbruksgalleria”

  1. Noori Saber skriver:

    Underbart! precis som visionen bakom Electronicsmix etablering i Lund. Ett bra samarbete med Lunds Kommun, El-kretsen och Arbetsförmedlingen kan minska elektronikavfallet från 8,32 Kg/Invånare (Lund) till 5,14 Kg/Invånare (Malmö). Potentialen finns men det kräver ett riktigt samarbete.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4