nr-logo

Tidningen för miljöproffs

De miljömärker väg och anläggningar

Skanska har miljöcertifierat två väg- och anläggningsprojekt enligt den brittiska miljömärkningen CEEQUAL.
– Vi hoppas att våra kunder börjar ställa samma krav på miljömärkning av väg- och anläggningsprojekt som de nu gör på husbyggnadsprojekt säger Johan Gerklev, miljöchef Skanska.

  • Annons 1

I januari förra året lanserades den brittiska miljömärkningen CEEQUAL för internationella projekt. Syftet med märkningen är att förbättra hållbarhetsarbetet inom väg- och anläggningsbranschen. Miljömärkningen ska kunna tillämpas för alla typer av väg- och anläggningsprojekt och motsvara den typ av miljömärkning som idag finns för byggnader.

Två projekt

Skanska har certifikat två av sina projekt enligt standarden. Trafikplats Jära Gård utanför Jönköping och Å-kvarteren i Lomma.

Vid Jära gård har det bland annat inneburit att man arbetat med att minska förflyttningar av massor och återanvänt alla jordmassor inom projektområdet. Projektet har också genomfört en klimatkalkyl och jobbat med Skanskas egen miljömärkning Grön arbetsplats. I projektet har inget avfall gått till deponi.

I Lomma har företaget undersökt hur väl man har hanterat miljö- och sociala aspekter för hela byggprocessen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.