nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Jo Tyndall från Nya Zeeland är en av de personer som nu ska leda arbetet med att ro klimatavtalet i hamn.
Jo Tyndall från Nya Zeeland är en av de personer som nu ska leda arbetet med att ro klimatavtalet i hamn. FOTO: Flickr

De leder arbetet med att genomföra klimatavtalet

I Bonn har det första formella förhandlingsmötet efter klimatmötet i Paris nu avslutats. Nu ska avtalet genomföras och fyllas med innehåll. Två nya ordföranden leder arbetet.

  • Annons 1

En viktig del i klimatavtalet är att hitta formerna för en global översyn som ger en bild av var arbetet med att minska utsläppen ligger till i förhållande till hur de globala utsläppen utvecklas. Tanken är att man nu ska skapa ett rapporteringssystem, ett så kallat ”transparensramverk” som nu ska utvecklas i detalj och där data sedan ska redovisas öppet.

 Parisavtalet bygger på att alla länder lovat att skruva upp sina klimatambitioner. När nu detta ska genomföras behövs ett bra mätverktyg på vad länderna faktiskt åstadkommer. Två nya ordföranden ska leda arbetet med att genomföra klimatavtalet. Det är Sarah Baashan från Saudiarabien och Jo Tyndall från Nya Zeeland.

Sarah Baashan är rådgivare till olje- och petroleum-ministeriet i Saudiarabien och har tidigare arbetet för OPEC. Jo Tyndall är klimatambassadör på handelsministeriet i Nya Zeeland.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.