nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De kan bli pilotområden för hållbar utveckling

Regeringen har godkänt att Blekinge Arkipelag och Älvlandskapet Nedre Dalälven kan utses till biosfärområden av Unesco. Därmed kan de bli testplats för hållbar ekonomisk utveckling.

  • Annons 1

Representanter för de två svenska områdena har ansökt om att bli utsedda till biosfärområden av FN-organet Unesco. Regeringen har sagt ja och nu väntar man på svar på organet.

Syftet med sådana områden är inte bara att bevara biologisk mångfald utan att göra det samtidigt som social och ekonomisk utveckling går framåt. I området ska det bedrivas forskning, utbildning, demonstrationsprojekt och miljöövervakning.

Det finns tre funktioner som ska uppfyllas: bevarande, utveckling och logistik som ska stödja projekten i området.

I fallet Blekinge Arkipelag lyfts den hållbara och levande skärgården fram i ansökan liksom en rik biologisk mångfald. Området innefattar en stor del av den blekingska kusten. När det gäller Nedre Dalälven kommer ansökan från länsstyrelserna och kommunerna i området men har tagits fram i samarbete med företag. Det unika där är bland annat höga natur- och kulturvärden kring älven och att där går en skiljelinje mellan det nordliga och sydliga i norra Europas natur.

Sedan tidigare finns två biosfärområden i landet: Kristianstads Vattenrike och Kinnekulle med Vänerskärgården.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.