nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De gör plast med hjälp av koldioxid

Plasttillverkaren Bayer ska börja använda koldioxid som råvara för att tillverka ny plast. I Tyskland testas projektet nu i pilotskala.

  • Annons 1

Plasttillverkaren Bayer har tagit en ny riktning i sin produktion. De ska använda koldioxid från energisektorn som råvara i tillverkningen av plasten polyureatan som används flitigt världen över i bland annat bruksföremål. I tyska Chempark Leverkusen testas nu tekniken i pilotskala. Koldioxiden som används ska utvinnas ur energisektorns utsläpp och bli ett alternativ till den olja som kemiindustrin idag är beroende av i sin produktion.

För att kunna använda koldioxid som råvara på ett effektivt sätt behövs en lämplig katalysator, något som man in decennier kämpat med att hitta. Genombrottet gjordes av forskare på Bayer och forskningscentret Cat Catalytic Center, som drivs gemensamt av Aachen Universitetet och Bayer, skriver Bayer i sitt nyhetsbrev Baynews. Den koldioxid som används i piloten avskiljs från rökgaserna vid ett kraftverk utanför Köln.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.