nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De gör plast med hjälp av koldioxid

Plasttillverkaren Bayer ska börja använda koldioxid som råvara för att tillverka ny plast. I Tyskland testas projektet nu i pilotskala.

  • Annons 1

Plasttillverkaren Bayer har tagit en ny riktning i sin produktion. De ska använda koldioxid från energisektorn som råvara i tillverkningen av plasten polyureatan som används flitigt världen över i bland annat bruksföremål. I tyska Chempark Leverkusen testas nu tekniken i pilotskala. Koldioxiden som används ska utvinnas ur energisektorns utsläpp och bli ett alternativ till den olja som kemiindustrin idag är beroende av i sin produktion.

För att kunna använda koldioxid som råvara på ett effektivt sätt behövs en lämplig katalysator, något som man in decennier kämpat med att hitta. Genombrottet gjordes av forskare på Bayer och forskningscentret Cat Catalytic Center, som drivs gemensamt av Aachen Universitetet och Bayer, skriver Bayer i sitt nyhetsbrev Baynews. Den koldioxid som används i piloten avskiljs från rökgaserna vid ett kraftverk utanför Köln.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.