nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De gör asfalt av takpapp

Idag hamnar stora mängder takpapp på demoni. Nu har Renova börjat samla upp takpappen för att omvandla den till asfalt.

  • Annons 1

Takpapp, även kallat tjärpapp görs idag av oljeprodukter och har hittills inte återvunnits i någon större utsträckning. Men nu finns möjligheten för byggare och andra i Västsverige att lämna sitt utsorterade takpapp för återvinning. Takpapp som sorteras ut separat kan nämligen återvinnas till råvara för asfaltproduktion, vilket innebär att användningen av jungfrulig olja minskar.

Renova kommer även själva att sortera ut takpapp ur det blandade byggavfall som kommer in till sorteringsanläggningarna. Metoden som omvandlar takpappen till asfalt har tagits fram av Tarpeter Recycling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.