nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Han startar Nordens första elbåtsuthyrning

Exemplen på delandeekonomin blir allt fler. Nu sprider sig konceptet ut på vattnet.

René Heunen, vd och grundare för Bookaboat
René Heunen, vd och grundare för Bookaboat
  • Annons 1

Cykelutlåningen har exploderat i nästan alla Europas större städer. Du tar en cykel där du behöver den och parkerar sedan på en annan plats i staden där nästa person tar över. Biluthyrarna och bilpoolerna som jobbar på det här sättet blir också fler och utlåning av boende via tjänster som Airbnb i har tagit över världen. Nu sprider sig trenden ut på vattnet. I Malmö finns numera Nordens första elbåtsuthyrning, Bookaboat. Verksamheten har varit igång sedan i våras.

– I Holland är uthyrning av elbåtar vanligt förekommande. När jag kom till Sverige 2012 saknade jag att det inte fanns något motsvarande här. Jag letade men hittade inget liknande alls i Norden, berättar vd och grundare René Heunen.

Konceptet bygger på självservice, den som hyr både bokar, aktiverar, kör och returnerar båten på egen hand.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.