nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Beate Weber-Schuerholzt tidigare borgmästare i Heidelberg, solcellsentreprenören  Jeremy Leggett och Tyske pionjären inom energieffektivisering Peter Hennicke delar på Göteborgspriset 2015.
Beate Weber-Schuerholzt tidigare borgmästare i Heidelberg, solcellsentreprenören Jeremy Leggett och Tyske pionjären inom energieffektivisering Peter Hennicke delar på Göteborgspriset 2015. FOTO: Susanne Kern och Wuppertal Institut

De får Göteborgspriset

Tre personer som gjort stora insatser inom solenergi och energieffektivisering får dela på Göteborgspriset för hållbar utveckling 2015. Priset är på en miljon kronor.

  • Annons 1

Solcellsentreprenören Jeremy Leggett från Storbritannien, tidigare borgmästaren i Heidelberg Beate Weber-Schuerholz och tyske pionjären inom energieffektivisering Peter Hennicke delar på Göteborgspriset för hållbar utveckling 2015.

Jeremy Leggett är en engelsk företagare och opinionsbildare som idag driver det egna företaget Solarcentury. Solarcentury är Storbritanniens största privata solcellsföretag. Bland annat sköter företaget installationer för IKEA i deras pilotprojekt att sälja solcellspaket.

Peter Hennicke har kallats Tysklands ”biskop” inom energieffektivisering och har varit en pionjär för energiomställningen die Energiewende. Redan 1985 skrev Hennicke boken “Die Energiewende ist möglich”. Hennicke har haft positioner som chef för det ledande Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy, arbetat för FN och är idag medlem i Romklubben.

Beate Weber-Schuerholz blev borgmästare i Heidelberg 1990 och under två mandatperioder (1990-2006) lade hon grunden till den ledande position inom energieffektivisering som Heidelberg har bland världens städer idag. Genom samarbete med det lokala näringslivet, styrning av det kommunala energibolaget, finansiering för energieffektivisering av byggnader och stora satsningar på bland annat kollektivtrafik minskade Heidelberg sina CO2-utsläpp med 30 procent mellan 1993 och 2007. Idag har Heidelberg bland annat världens största passivhus-område.

Tidigare år har Göteborgspriset bland annat gått till Paul Polman, Al Gore, Kofi Annan, Margot Wallström och Gro Harlem Brundtland.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.