nr-logo

Tidningen för miljöproffs

De blir kommissionärer för klimat och miljö

En helt ny post finns med på listan över tilltänkta EU-kommissionärer. Connie Hedegaard väntas bli klimatansvarig medan Janez Potočnik får miljöfrågorna på sitt bord.

  • Annons 1

När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade förslagen på kommissionärer fanns ett nytt ansvarsområde med: klimatet.

Kandidat för den nyinrättade posten som klimatkommissionär är Danmarks klimat- och energiminister Connie Hedegaard, som just nu har fullt upp inför det kommande FN-toppmötet i Köpenhamn. På förslagslistan finns också slovenske Janez Potočnik, som sedan 2004 varit kommissionär med ansvar för vetenskap och forskning men som nu blir miljökommissionär.

Flera steg kvar

Men än är det inte helt klart med utnämningarna. Först ska kandidaterna svara på skriftliga utfrågningar i december, följt av utfrågningar i parlamentsutskotten 11-19 januari. Sedan väntar ett plenarsammanträde den 26 januari där parlamentsledamöterna måste godkänna kommissionen i sin helhet för att europeiska rådet slutligen formellt ska kunna utse kommissionärerna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.