nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Två flygrelaterade verksamheter är nominerade till årets Greenwashpris.
Två flygrelaterade verksamheter är nominerade till årets Greenwashpris. FOTO: Shutterstock

De är nominerade till Greenwashpriset

Miljöorganisationen Jordens Vänner anordnar varje år en omröstning med svenska aktörer som de tycker förtjänar att pekas ut som skönmålande gröntvättare. Nu har de presenterat årets kandidater.

  • Annons 1

Jordens Vänner har tagit fram fyra kandidater som enligt dem har undvikit att satsa på riktiga miljöåtgärder och istället lagt krut på att framställa sig med en grön image. ”Vinnaren” utses genom omröstning på Jordens Vänners hemsida och presenteras under Almedalsveckan.

Här är de nominerade:

Föreningen svenskt flyg: De motarbetar aktivt den föreslagna flygskatten och förespråkar istället styrmedel där flygets klimatpåverkan tillåts fortsätta att öka. Genom att redovisa flygets klimatpåverkan räknat per flygstol istället för sett till det totala flygandet redovisar de dessutom Svenskt Flyg en felaktig bild av att flygets klimatpåverkan minskar, enligt Jordens Vänner.

Charterbolaget TUI: De försöker framställa sig som ett av de bästa företagen inom charterbranschen när det kommer till hållbart resande. Med tandlösa miljöcertifieringar och argumentation om att charterresor är bättre för klimatet än reguljärflyg försöker de framställa sig som mer hållbara än dom är, anser Jordens Vänner.

GO4LNG: Har som mål att bygga en terminal för fossilgas i Göteborgs Hamn. Terminalen ska ta emot och sälja fossilgas på den svenska marknaden. GO4LNG kommunicerar att fossilgas är bättre för klimatet än andra fossila bränslen, något som inte stämmer, menar Jordens Vänner.

Hagainitiativet: Nätverket nomineras med motiveringen att företagen i nätverket varken är bäst i sina respektive branscher eller redovisar sin klimatpåverkan på ett schysst sätt. I sina klimatbokslut räknar inte Hagainitiativet in företagens klimatpåverkan längs hela värdekedjan och därför kan upp till 90 procent av den klimatpåverkan som företagen ger upphov till vara utesluten från redovisningen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.