nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De cykelvänligaste kommunerna

Västerås är Sveriges mest cykelvänliga kommun. Det visar en undersökning från Cykelfrämjandet och If där cyklisterna själva fått tycka till.

Foto: Stock.xchng
  • Annons 1

I undersökningen har 4 700 cyklister själva fått ranka hur hur cykelvänliga de tycker att kommunerna är. Västerås är tätt följd av Umeå. Därefter kommer Örebro och Malmö. I botten kommer Örnsköldsvik och Sundsvall, Jönköping och Stockholm.

Enligt Cykelfrämjandet cyklar 45 procent av den vuxna befolkningen minst en gång i veckan under den snöfria delen av året. 17 procent cyklar varje dag.

Stockholm har högst andel som aldrig cyklar, 28 procent, och Gotland har lägst andel, 9 procent.

– Kommunerna har mycket att vinna på att skapa en trafikmiljö som tar hänsyn till cyklisterna. Genom att bygga och planera underhåll för säker cykling så uppmuntras fler att välja cykeln som transportmedel. Då minskar trängseln i trafiken och med bättre cykelvägar kan vi även få ner olycksriskerna, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.