nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De är bästa avfallskommunen

I en ny rapport presenterar Avfall Sverige statistik om svensk avfallshantering på läns- och kommunnivå. Här vägs även kundernas nöjdhet in.

  • Annons 1

I rapporten Hushållsavfall i siffror har Avfall Sverige publicerat kommunernas avfallsavgifter, hur mycket avfall som samlas in och hur nöjda kunderna är med avfallshanteringen. Det kan exempelvis handla om hämtning av kärl- och säckavfall, besök på återvinningscentraler och tillgänglighet. Även förtroende för och information om kommunens återvinning ingår. Vägs resultaten från kundundersökningar samman blev Borlänge bästa kommun. 89 procent av kunderna är nöjda med vad kommunen erbjuder. På andra plats hamnar Sollefteå med 87 procent, tätt följt av Falun på 85 procent.

Gotland visade sig vara bäst på materialåtervinning, här går nästan 60 procent av hushållsavfallet till materialåtervinning. Nästan alla kommuner i topp har utsortering av matavfall till central anläggning för biologisk återvinning, kompostering eller rötning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.