nr-logo

Tidningen för miljöproffs

De är bäst på hållbarhetsredovisning

Miljö & Utveckling rapporterade tidigare att hållbarhetsredovisning ökar globalt och att Sverige halkar efter. Men kvaliteten på de svenska redovisningarna är höga och nu prisas de bästa.

  • Annons 1

Årets pristagare är Holmen i kategorin stora företag och Alltransport i kategorin små- och medelstora företag. Norrlandsfonden fick ett hedersomnämnande. Bakom priset står Far, branschorganisationen för revisorer och rådgivare.

– Vi kan se en tydlig trend att ju längre man hållit på med hållbarhetsredovisning desto bättre och mer framåtriktad blir den, menar Åse Bäckström, som är ordförande i Fars arbetsgrupp för hållbar utveckling.

Anledningen till att Holmen prisas är att de för första gången 2010 lyft in hållbarhetsredovisningen i förvaltningsberättelsen och fått den externt granskad. När det gäller Alltransport har juryn lyft upp att de har en tydlig koppling mellan affärsidé och verksamhetsmål.

Att juryn delade ut ett hedersomnämnande beror på två saker.

– Genom att lyfta fram Norrlandsfonden vill vi visa två saker: dels att det är få stiftelser som hållbarhetsredovisar, och dels att Norrlandsfonden i sin första hållbarhetsredovisning har lyckats bra med att konkret visa hur fondens arbete bidrar till en hållbar utveckling i den egna regionen, säger Åse Bäckström.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.