nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Databeräkningar kan öka andelen grön el

  • Annons 1

Att testa olika tekniska lösningar genom datorberäkningar och inte genom dyra experiment ska öka elproduktionen i landets vattenkraftverk. Det har forskare vid Luleå tekniska universitet kommit fram till. En stor del av landets vattenkraftpark är nämligen gammal och i behov av underhåll och ombyggnad, men att montera ny utrustning i gamla anläggningar kan medföra problem och det är svårt att veta hur en optimal effekt ska nås.

– Experimentella studier i vattenkraftanläggningar är väldigt dyra att göra jämfört med optimeringar i datorn. Nu kan vi producera mer grön el utan att vinsten äts upp av kostnaderna, säger Urban Andersson, industridoktorand på Luleå tekniska universitet och anställd på Vattenfall Research and Development.

För att testa tillförlitligheten i datorberäkningarna använder han sig av mängder mätdata från en turbin som var vanlig på 50-talet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.