nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Därför minskar utsläppen i Norge och Nederländerna

Vissa länder är mer framgångsrika än andra när det handlar om att minska koldioxidutsläpp från nya bilar.
2030-sekretariatet och Nordregio har jämfört spelregler och policys i sex olika länder.

  • Annons 1

I rapporten Vad avgör? har 2030-sekretariatet och Nordregio analyserat hur utsläppen av koldioxid från nya bilar utvecklats och skiljer sig åt i sex europeiska och nordiska länder.

Utsläppen beror i hög utsträckning på vilka policyåtgärder som gjorts. De som lagstiftar når snabbare resultat än de som väljer frivilliga överenskommelser. Priset på olja och diesel har också betydelse för vilka bilar som medborgarna väljer.

Nederländerna och Norge lyfts fram som förebilder. Här är nya bilars utsläpp lägst och fortsätter att minska i rask takt. Det beror på tydliga, långsiktiga mål med återkommande skärpningar, men också på ett kreativt användande av stimulanser som att miljöbilar får gratis p-platser eller tillgång till bussfilen. Nederländerna har minskat koldioxidutsläppen från nya bilar med 35 procent på sex år.

Generellt kan man se att vissa begränsade insatser med låg kostnad kan ha stor effekt, som införandet av miljöbilsdefinitionen i Sverige eller rätten att köra elbil i bussfilen i Norge.

Andra satsningar som exempelvis den svenska supermiljöbilspremien kan inte ens skönjas i statistiken.

Här hittar du rapporten

 

Kommentarer

1 reaktion till “Därför minskar utsläppen i Norge och Nederländerna”

  1. Jonas Ericson skriver:

    Dock har Sverige kommit väldigt långt.

    Nederländerna har knappt 5 % förnybar energi i transportsystemet, Norge har mindre än 2 % – enligt EUs sätt att räkna, där avfallsdrivmedel räknas dubbelt och el räknas 2,5 ggr. Sverige har med samma sätt att räkna 16,7 % (Eurostat, siffror för 2013).

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.