nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Illustration Fredrik Lundell

Därför fastnar vi i dödsdalen

Det globala marknaden för miljösmarta tekniska lösningar växer i rasande takt. Trots att det finns gott om intressanta svenska innovationer väcks frågan: Klarar Sverige av att hänga med i miljöteknikracet?

  • Annons 1

I samband med Almedalsveckans valhets släppte Världsnaturfonden en undersökning om miljöteknikbranschen som nog gick många förbi. I Global cleantech innovation index kan man läsa om vilka länder som producerar flest innovationer och var man är bra på att kommersialisera de lösningar som finns.

Svenska företag står sig fortfarande väldigt bra i konkurrensen. De är bra på entreprenörskap och innovationslustan och uppfinnarglädjen finns där. Delvis behåller de försprånget som tuffa regleringar i efterdyningarna av 70-talets oljekris lett till och inom vissa av de områden som mäts i indexet ligger Sverige på plats 3–5 i världen.

Hamnar i lägre skiktet

Men försprånget har naggats i kanterna. Akilleshälen är framför allt kommersialiseringsfasen. Forskning och utvecklingsinsatser från universiteten kunde vara bättre och inom området miljöteknikfokuserade gröna fonder och börsnoteringar hamnar Sverige i det lägre skiktet bland de 40 länder som undersökts.

Även i rapporten Benchmarking green competitiveness från Tillväxtverket varnar rapportförfattarna för att konkurrenskraften är satt i gungning. Genom att mäta patent har de tittat på innovationsförmåga och grön konkurrenskraft. Om det inte vore för patent från transportbranschen och skogsindustrin skulle Sverige leverera ganska dåligt.

Att skala upp svårast

Varför krymper då försprånget mot resten av världen? Behovet av hållbar teknik inom vattenrening, energiförsörjning, transporter och stadsutveckling är enormt världen över. Det borde finnas alla chanser att tjäna stora pengar för den som äger lösningen på problemen. Och det gör det förstås, men det gäller att klara av att leverera. Att kommersialisera lösningarna och växa från 15 till 800 anställda med produktion för hela världen är de svenska företagens stora dilemma.

– Det här steget fixar vi inte idag. Stannar svenska miljöteknikföretag på 5–10 anställda kommer verksamheter i andra länder att ta marknaden långt innan oss, säger Stefan Henningsson WWF:s internationella rådgivare i klimatinnovationsfrågor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4