nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Därför är det lönsamt med grönt byggande

Driftsekonomin gör det lönsamt att satsa miljöanpassat när man bygger nytt, enligt en avhandling från KTH. Fem år tar det innan man räknat hem affären.

  • Annons 1

En ny avhandling från KTH visar att miljöanpassade byggnader, som till en början kan innebära ökade investeringar i byggyta och material, blir en lönsam affär efter fem år.

– På sikt kan stora pengar sparas in genom gröna byggprojekt, med utgångspunkt från att energipriserna kommer att stiga framöver, säger Agnieszka Zalejska-Jonsson, forskare och doktorand vid KTH, som står bakom studien.

I forskningsarbetet har hon studerat investering, driftsekonomi, lönsamhet på marknaden, och energianvändning i gröna byggprojekt.

Totalt har 24 företag som arbetar med energieffektiva hus, däribland NCC, Peab, Skanska och Veidekke, medverkat i intervjuer och enkäter. Dessutom har ett antal fastighetsförvaltare och cirka 250 hyresgäster bidragit med information till forskningsprojektet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.