nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Dålig kunskap om gifter på förskolor

Kunskapen om gifter i vardagsmiljön är bristfällig bland förskolepersonal. Det visar Naturskyddsföreningens rapport, Giftfria barn leker bäst. Men med enkla medel kan situationen bli bättre, enligt rapporten.

  • Annons 1

Vardagen på förskolor är full av olika farliga kemikalier. Dessa kan finnas maten, i leksakerna, i möblerna och i golvet som barnen leker på. Enligt en kartläggning som Naturskyddsföreningen gjort bland 129 förskoleavdelningar i 41 kommuner, är kunskapsläget bristfälligt när det gäller giftiga ämnen.

– Vår kartläggning visar att kunskapen är låg, men också att det finns en stor önskan hos kommunerna att göra något åt situationen. Med ganska små insatser kan förskolorna redan i dag minska exponeringen av farliga kemikalier, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Åtgärder som föreslås i rapporten är bland annat att kommunerna skärper sina hälso- och miljökrav. Naturskyddsföreningen föreslår också att kommunerna ser till att varor, såsom madrasser och leksaker, med potentiellt farliga kemikalier rensas ut från förskolorna, att man erbjuder stöd och råd för de förskolor som själva sköter sina inköp och att man ställer krav på nybyggen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4