nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Dålig koll på elektroniskt skrot

  • Annons 1

Bara i EU produceras 8,7 miljoner ton elektroniska sopor varje år. Endast 25 % av detta avfall samlas in, återanvänds och återvinns trots att det innehåller en rad giftiga ämnen och kemikalier.

En stor del av avfallet hamnar på soptippar i Afrika eller Asien, enligt en rapport från Greenpeace.

– Det är oacceptabelt att västländerna inte har kontroll över elektronikavfallet. Vi kräver nu att elektronikproducenterna tvingas ta ett större ansvar för sina produkters hela livscykel, säger Kathleen McCaughey, talesperson, Greenpeace.

Greenpeace pekar på att trots WEEE-direktivet som gör alla elektronikproducenter ansvariga för insamling och hantering av de uttjänta produkter av deras eget märken, faller alltså 75 % av elektroniksoporna från EU utanför myndigheternas kontroll.

– Lagstiftning och myndigheternas kontroll räcker uppenbarligen inte. Därför är det ännu viktigare att just producenterna tar ett ökat ansvar för sina produkter, säger Kathleen McCaughey.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.