”Dålig dialog mellan regering och finanssektor”

Det saknas subventioner och incitament för att företag ska satsa på grön teknik i tuffa tider.
– Det är pinsamt att Sveriges regering inte för en dialog med finanssektorn för att underlätta hållbara investeringar, säger Sasja Beslik, expert på etiska placeringar.

”Dålig dialog mellan regering och finanssektor”

Trots att miljö och klimat ligger högt på agendan inför Sveriges ordförandeskap finns ett stort glapp mellan näringsliv och politik. Det konstaterade flera av debattörerna under gårdagens debatt på temat ”Miljöarbete – en lyx för goda tider?” som anordnades i samband med Miljö & Utvecklings 20-årsjubileum.

En av deltagarna var Sasja Beslik, före detta chef för ansvarsfulla placeringar på Banco och nyligen tillsatt Nordenansvarig för hållbara investeringar på Nordea. Han kallade finanskrisen för en ansvarskris och förespråkade mer långsiktighet samt subventioner för att främja investeringar i grön teknik.

– Ska vi lyckas med förändring måste vi ha en dialog mellan regering, näringsliv och finanssektor. Bankerna måste sluta ge lån till föråldrad teknik, säger han.

Lars-Erik Liljelund, generaldirektör på Statsrådsberedningen med ansvar för klimatfrågor, uppmanade företag att uppvakta politiker.

– Ofta när utredningar görs tas näringslivet in först på slutet. Att låta dem vara med tidigare i processen skulle kunna skjutsa på utvecklingen, särskilt inför Köpenhamnsavtalet, betonar han.

Kundkrav driver utvecklingen

En ljuspunkt är att det finns drivkrafter bortom regleringar och subventioner som kan driva på utvecklingen av företags miljö- och hållbarhetsarbete. Ebba Lindsö, vd på konsultföretaget Respect, lyfter bland annat fram de företag som ingår i deras nätverk BLICC.

– Det är viktigt att plocka fram positiva förebilder som satsat, för att öka drivkraften för fler företag, påpekar hon.

Det höll Christina Lindbäck, ordförande i Näringslivets miljöchefer och miljöchef på Ragnsells, med om. Hon poängterade även vikten av att stärka sitt varumärke.

– Vi blir bättre på grund av kundkrav. Och är man rädd om sitt varumärke vill man inte ha underleverantörer som smutsar ner det, säger hon.

Debattörerna fick avslutningsvis tycka till om möjligheterna att klara omställningen till en grön och hållbar framtid. På en skala från ett till fem hamnade debattpanelens gemensamma omdöme på drygt tre. En av dem som drog ner medelbetyget med sin tvåa var Sasja Beslik.

– Jag tror inte att vi kommer nyktra till förrän den vita medelklassen i den vita världen drabbas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.