nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Catrin Offerman är chefredaktör för Miljö & Utveckling.

Dags för efterfest

Efterfest är ett bra ord för var vi befinner oss idag, i slutskedet av konsumtionsålderns glänsande storhetsperiod.

  • Annons 1

Varje år slösas miljarder bort när funktionella varor som egentligen kunnat säljas på en andrahandsmarknad går till skrotning, det gäller såväl privata som offentliga medel. Vi slänger 500 kilo sopor per person och år i Sverige och det är en ökning med 200 kilo sedan 80-talet.

För att ta några slösaktiga exempel från offentlighetens Sverige:

Inrego säljer tillfixade datorer vidare på en andrahandsmarknad. Under 2012 blev de kontaktade av en stor statlig myndighet som skulle byta ut sina 1100 datorer och Inrego lade ett bud på 964 000 kronor. Några månader senare beslutade myndigheten att utrustningen skulle skrotas. De ansåg att det var svårt att sätta ett marknadsmässigt pris på utrustningen och bedöma affärsmässigheten.

Ett annat exempel kommer från Off 2 Off som driver ett ”blocket” för kommuner och andra stora organisationer. Via en webbsajt kan överskott av exempelvis möbler och hjälpmedel byta plats och man slipper investera i nya prylar. Enligt vd Fredrik Östlin ligger det prylar till ett värde av en halv miljard i kommunernas förråd runt om i landet, prylar som man skulle kunnat använda i andra delar av organisationen – om man känt till att de fanns. Istället väljer man ofta att köpa nytt.

Idag finns det styrmedel för offentliga inköp och det finns styrmedel för återvinning. Men det du har köpt kan du kasta i morgon utan att någon höjer på ögonbrynen. Just nu jobbar Naturvårdsverket med att ta fram nya styrmedel som ska driva mot återanvändning och förlänga livslängden på våra prylar. Det är inte en dag för tidigt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.