nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ingar Lindholm, Miljö & Utveckling
Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling. FOTO: Mikael Sjöberg

Dags att tänka cirkulärt

Det har gått rätt många år sedan den där gången jag frågade en bekant – framgångsrik yrkesman inom området finansiell förvaltning – hur han trodde att en ny typ av ekonomi skulle kunna se ut. En ekonomi som inte baserades på ständig tillväxt. Han såg förvirrad ut, och jag fick inget svar, i alla fall inte som syftade framåt.

  • Annons 1

När jag nu läser SB Insights rapport om svenskarnas kunskaper om cirkulär ekonomi förstår jag varför. Begreppet fanns inte ens när jag försökte konversera finansmannen. Nu finns det, men bara sju procent av svenskarna tror sig veta vad det betyder (läs mer om varför här). Och frågan är hur många som verkligen har förstått. Jag är till exempel tveksam vad gäller mina egna insikter. Det är helt enkelt svårt att tänka utanför de givna ramarna, och det ekonomiska systemet är så grundläggande för hur hela våra liv formas att det är näst intill omöjligt att kliva utanför lådan tankemässigt.

Samtidigt förändras världen så snabbt nu, att åtminstone ökat cirkulärt beteende känns fullt rimligt att uppnå. Det ligger trots allt inte så långt ifrån oss, det handlar om någon eller några generationer bakåt i tiden som cirkulärt beteende var normen. Ser man sig om i nutid så finns det en bransch som är en uppenbar föregångare: byggnadsvårdsbranschen. Där är cirkulärt tänkande själva grundfilosofin. I första hand: behåll det du har och vårda det. I andra hand, byt mot någon annans begagnade grejor. I sista hand, köp nytt.

Men man ska inte förenkla. Ibland är en ny produkt överlägsen den gamla, ta till exempel teknikskiftet från glödlampor till moderna ljuskällor. Och för mig, som i grund och botten är teknikjournalist, ska det bli otroligt spännande att följa utvecklingen både inom teknik och beteende.

Mitt mål är att Miljö & Utveckling ska fortsätta att vara inspirerande och till nytta i hållbarhetsarbetet. Jag tar tacksamt emot din hjälp. Hör av dig om det är något du tycker att vi borde uppmärksamma!

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.