nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Dags att följa upp leverantörerna

Många leverantörer lovar mer än vad de levererar på miljöområdet för att vinna offentliga upphandlingar. Det är hög tid att offentliga upphandlare börjar följa upp sina miljökrav, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm
  • Annons 1

Offentlig upphandling brukar lyftas fram som ett kraftfullt verktyg i hållbarhetsarbetet. Eftersom kommuner, landsting och myndigheter gör inköp för omkring 600 miljarder kronor varje år, finns det enorma möjligheter att forma giftfria miljöer, förbättra maten för skolbarnen eller arbetsvillkoren hos underleverantörerna. I februari gick Kemikalieinspektionen ut med ett pressmeddelande där de uppmanade offentlig sektor att vässa kraven ytterligare för att snabba på utfasningen av farliga kemikalier i barntäta miljöer.

Och det låter ju bra. Tyvärr finns det ett stort problem.

När Helsingborgs stad som vi intervjuat både i tidningen och på webben, började följa upp sina miljö- och hållbarhetskrav på plats hos leverantörerna, visade det sig att samtliga av de granskade leverantörerna lovade mer i sina avtal än vad de höll i realiteten. Inte en enda leverantör följde miljökraven fullt ut.

Att fusket i offentliga upphandlingar är utbrett är en bild som certifieringsorganisationen TCO Development delar. De arbetar för hållbar it och menar att leverantörer utan problem kan kryssa i att de uppfyller alla de krav som ställs i upphandlingarna, eftersom risken att åka dit är minimal. Idag är det nämligen ytterst få offentliga upphandlare som följer upp sina miljö- och hållbarhetskrav och i de fall det görs handlar det om skrivbordsuppföljningar.

Jag tycker att detta är uppseendeväckande. Om min kommun väljer att satsa på giftfria förskolor borde det vara självklart att de också får de kemikaliefria madrasser och leksaker de har beställt. Det är dags för leverantörer att börja hålla vad de lovar.

Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att så få offentliga upphandlare faktiskt följer upp de krav de ställer i sina köpprocesser. Det är hög tid att kommuner, landsting och myndigheter vässar sina uppföljningsprocesser. Först då kan offentlig upphandling bli det kraftfulla verktyg det har potential att vara.

 

 

Kommentarer

1 reaktion till “Dags att följa upp leverantörerna”

  1. Ulla Hannegård, Inköpschef skriver:

    Jag anser också att vi i Offentlig sektor ska följa upp de hållbarhetskrav vi ställer och inte göra det från skrivbordet. Det finns dock några problem med detta. Det är en sak att anse att så bör ske men en annan att göra det. En av de stora orsakerna till att vi inte gör audits på plats, kräver att leverantörerna regelbundet förklarar för oss HUR de innehåller de krav som ställts mm. är resursbrist. Det finns helt enkelt inga eller väldigt lite resurser till att arbeta med detta. Det ser säkert lite olika ut men i huvudsak tror jag att jag har rätt när jag påstår att offentliga myndigheterna har inga eller få resurser att arbeta med hållbarhetskrav och uppföljningar. Det finns ingen styrning i frågorna heller mot att se affären i hållbarhet dvs. att vi kan göra goda och bättre affärer genom att arbeta aktivt med detta. Det betalar sig s.a.s på sikt men initialt måste man lägga ner resurser.Hur vi ska komma tillrätta med det vet jag inte men det krävs nog nationella insatser förutom att vi som anser att detta är mycket viktigt gör vad vi kan för att förbättra genom att ställa relevanta krav och se till att följa upp. Ett systematiskt och ihärdigt lobbyarbete i frågorna skadar inte heller…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4