nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Däckmärkning ska spara bränsle

Den 1 november 2012 införs en ny märkning av däck. Nu har EU beslutat om krav för däck till bussar och lastbilar.

  • Annons 1

Däck står för 20–30 procent av fordonens bränsleförbrukning och de mest energieffektiva däcken kan minska förbrukningen med upp till tio procent. Sedan tidigare har EU:s arbetsgrupp för däckmärkning beslutat om krav för personabilar, så kallade C1-däck. Nu har även krav för däck till bussar och lastbilar klubbats, C2- och C3-däck. Bussar och lastbilar ska få minskat rullmotstånd och bättre våtgrepp.

Syftet med den nya märkningen är att driva på utvecklingen av däck med låg bränsleanvändning då konsumenten lättare kan jämföra. Etiketten är gemensam för alla medlemsstater och ska ha information om däckets rullmotstånd, våtgrepp och buller.

– När däcket har lågt rullmotstånd, blir bränsleförbrukningen låg och pilen visar på den gröna skalan av etiketten, säger Anders Hallberg, projektledare för däck vid Energimyndighetens enhet för resurseffektiva produkter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.