nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Däck, färg och kläder avger skadliga mikroplaster

Små plastpartiklar i naturen kan skada organismer och ekosystem. De största källorna är bildäck, målarfärg, vägbeläggningar, skor och kläder, visar en ny rapport.

  • Annons 1

Varje gång vi tar en joggingrunda, målar om huset eller kör bil avges små plastpartiklar som kallas mikroplast i naturen. En okänd mängd av de här små, men skadliga plastpartiklarna släpps ut i havet via våra vattenreningsverk.

Men vi känner fortfarande inte till hur stor betydelse de olika föroreningskällorna har. Därför har nu den första studien i sitt slag genomförts av det danska Naturvårdsverket. Syftet är både att öka förståelsen av mikroplastens källor och effekter, och att hitta möjligheter att minska föroreningarna av mikroplast.

Konsultföretaget Cowi genomförde studien i samarbete med experter från bland annat Danmarks tekniska universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Resultaten publicerades i en ny rapport, som innehåller en definition av mikroplastpartiklar och klargör var de kommer ifrån.

– Bland annat visar rapporten att mikroplastpartiklar frigörs genom många olika vardagliga aktiviteter och att det finns flera olika källor till den mikroplast som hamnar i naturen. Vi har kunnat bevisa många effekter på olika typer av organismer, säger Carsten Lasse, chefspecialist på Cowi.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.