nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Då börjar Volkswagen massproducera elbilar

2018 blir året då Volkswagen börjar med elbilar på rullande band. Då ska tre procent av företagets fordonsflotta vara uppladdningsbar.

  • Annons 1

Nyligen höll bilföretaget i ett seminarium om framtidens bilar och då konstaterade Wolfgang Steiger, chef för framtidsteknologier inom koncernen, att elbilens framtid är nu, eller i alla fall snart. Mer precist angav han året 2018 som det år då Volkswagen börjar masstillverka laddningsbara fordon.

– Då kommer tre procent, eller cirka 300 000 av våra bilar, att vara eldrivna. Det blir ett mycket stort steg framåt och en klar förändring jämfört med för något år sedan då vi trodde på en procent. Det står utom allt tvivel att vi kommer att behöva mer eldrift i takt med att de fossila bränslena fasas ut.

Dock menar han att politikerna är alltför optimistiska i sina ambitioner.

– Tittar man på politiska målsättningar i flera länder världen över så skulle det handla om en årlig produktion av 20 miljoner elbilar år 2020. Det är totalt orealistiskt. Omställningen tar mycket längre tid än så och därför är det viktigt att vi fortsätter att arbeta vidare med effektivisering av förbränningsmotorn i kombination med biobränslen och hybridisering.

Det första steget i den strategin blir de 500 exemplar av elbilen Golf Blue E Motion som lanseras 2011 på test runtom i världen. Nästa hållpunkt är 2013, då den första serietillverkade elbilen E Up! ska vara färdig.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.