nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Melina Granberg LTU

CSR-arbete förhindrar hästköttskandaler

Ett långsiktigt arbete med miljö och sociala frågor kan stärka relationerna med leverantörer och förhindra att skandaler som den senaste kring hästkött i livsmedelsbranschen händer igen. Det menar CSR-forskaren Arash Kordestani.

  • Annons 1

Pressade priser och långa leverantörskedjor med bristande kontroll. Det är två anledningar till senaste tidens hästköttsskandaler, menar Arash Kordestani, forskare inom Corporate Social Responsibility vid Luleå tekniska universitet.

– Det är naturligtvis en extrem situation som inte är planerad. De högsta cheferna vet kanske inte ens att hästkött förekommer i deras mat. Leverantörer och underleverantörer ska följa företagets uppförandekod, code of conduct, men det kanske inte görs och det kan också vara svårt att kontrollera, säger Arash Kordestani.

Lösningen enligt honom stavas ett långsiktigt CSR-arbete. Här ingår även att skapa bra relationer med leverantörer och då, anser han, minskar risker kopplade till miljö, etik och socialt ansvarstagande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.