nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Enligt en internationell forskargrupp från fem länder har kopplingen mellan miljöförstöring och Kinas ökade ekonomiska tillväxt brutits. FOTO: Pixabay

CO2-utsläpp har stannat av

Kan trenden vara bruten? Försiktig glädje uttrycks efter IEA:s nyhet om att de globala utsläppen av koldioxid inte ökade förra året.

  • Annons 1

Koldioxidutsläppen ökade inte från 2013 till 2014 utan ligger kvar på 32 miljarder ton. De nya uppgifterna från IEA, International Energy Agency, är en smärre sensation. Normalläget är en stadig ökning, en trend som bara har brutits tre gånger de senaste fyrtio åren och då i samband med stora ekonomiska kriser. Förra året var dock ett år av ekonomisk tillväxt, ändå växte inte utsläppen.

IEA:s blivande direktör Fatih Birol säger till New York Times att det ”definitivt är goda nyheter”. Han förklarar utvecklingen med att stora, energikrävande nationer som Kina har strävat efter att minska sina utsläpp genom att främja förnybar energi. Han varnar dock för att ta det här som ett kvitto på att vi gör tillräckligt för att tackla klimatförändringarna.

– Om vi ska se ett lyckligt slut, måste vi få till en överenskommelse i Paris som skickar en stark signal till investerarna om att satsa på kolsnåla teknologier.

Kan vara slumpen

Även andra experter påpekar att även om siffrorna är glädjande så kan vi ännu inte veta om det är en ihållande trend och klimatarbetet får inte avstanna. Professor Corinne Le Quere vid Tyndall Centre for Climate Change Research säger till BBC:

– Ansträngningar för att minska utsläppen har säkert spelat roll, men det kan också handla om mer slumpmässiga faktorer såsom vädret och priset på olja, kol och gas.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4