nr-logo

Tidningen för miljöproffs

En fallande kolanvändning i Kina, bland annat för att tackla de svåra luftföroreningarna, är en orsak till att koldioxidutsläppen inte ökade 2014.
En fallande kolanvändning i Kina, bland annat för att tackla de svåra luftföroreningarna, är en orsak till att koldioxidutsläppen inte ökade 2014. FOTO: Pixabay

CO2-utsläpp har stannat av

Kan trenden vara bruten? Försiktig glädje uttrycks efter IEA:s nyhet om att de globala utsläppen av koldioxid inte ökade förra året.

  • Annons 1

Koldioxidutsläppen ökade inte från 2013 till 2014 utan ligger kvar på 32 miljarder ton. De nya uppgifterna från IEA, International Energy Agency, är en smärre sensation. Normalläget är en stadig ökning, en trend som bara har brutits tre gånger de senaste fyrtio åren och då i samband med stora ekonomiska kriser. Förra året var dock ett år av ekonomisk tillväxt, ändå växte inte utsläppen.

IEA:s blivande direktör Fatih Birol säger till New York Times att det ”definitivt är goda nyheter”. Han förklarar utvecklingen med att stora, energikrävande nationer som Kina har strävat efter att minska sina utsläpp genom att främja förnybar energi. Han varnar dock för att ta det här som ett kvitto på att vi gör tillräckligt för att tackla klimatförändringarna.

– Om vi ska se ett lyckligt slut, måste vi få till en överenskommelse i Paris som skickar en stark signal till investerarna om att satsa på kolsnåla teknologier.

Kan vara slumpen

Även andra experter påpekar att även om siffrorna är glädjande så kan vi ännu inte veta om det är en ihållande trend och klimatarbetet får inte avstanna. Professor Corinne Le Quere vid Tyndall Centre for Climate Change Research säger till BBC:

– Ansträngningar för att minska utsläppen har säkert spelat roll, men det kan också handla om mer slumpmässiga faktorer såsom vädret och priset på olja, kol och gas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.