nr-logo

Tidningen för miljöproffs

CO2-utsläpp från godstransporter väntas öka

  • Annons 1

Godstransporter i EU kommer i framtiden att släppa ut mer koldioxid än vad som tidigare förutspåtts. Det visar den färska studien Are trucks taking their toll? från den holländska konsultfirman CE Delft.

Enligt studien förväntas utsläppen från godstransporter att öka med mer än 50 procent fram till 2030. Studien slår även fast att lastbilarna står för hela 20 procent av trafikträngseln på de europeiska vägarna, det trots att de endast utgör 3 procent av alla vägfordon. En av studiens slutsatser är att godstransportindustrin inte betalar sina externa kostnaderna för utsläpp, trafikstockning, buller och olyckor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4