nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cirkulär ekonomi skapar tre miljoner jobb

En övergång till cirkulär ekonomi skulle skapa tre miljoner nya jobb i Europa enligt en färsk brittisk studie. Ytterligare en rapport från Nordiska ministerrådet, lyfter fram 18 cirkulära affärsmodeller.

  • Annons 1

Enligt rapporten från den brittiska organisationen Wrap skulle övergången till en cirkulär ekonomi skapa tre miljoner jobb och 520 000 personer skulle komma ur arbetslöshet till 2030. Alla EU:s medlemsländer har analyserats utifrån arbetstillfällen, vilka industrier som berörs och vilken kompetens som krävs för att lyckas med omställningen. Redan idag arbetar cirka 3,4 miljoner personer i Europa med frågor som avfallshantering, reparation och uthyrning.

Fortsätter vi som förut, utan att röra oss mot en cirkulär ekonomi, skapas ändå nya jobb inom sektorn, men betydligt färre. Scenarier i rapporten pekar då på 1,2 miljoner arbeten och 250 000 färre personer i arbetslöshet.

18 affärsmodeller

Vilka affärsmodeller kan då bli intressanta i den cirkulära ekonomins frammarsch? Den frågan ställer sig Nordiska ministerrådet i rapporten Moving towards a circular economy som också publicerats i dagarna. De har tagit fram exempel på 18 cirkulära affärsmodeller. Här finns exempel på verksamheter som använder affärsmodeller som bygger på delande och på att leverera tjänst istället för produkt. I rapporten listas också exempel på modeller inom smart produktdesign, återanvändning och återvinning. Några av företagen som nämns är Agito Medical, Norsk Ombruj och svenska Arla, Off 2 Off och Blocket.

Rapporten innehåller också rekommendationer om vad som behövs för att stimulera utvecklingen av cirkulär ekonomi i de nordiska länderna. Bland annat krävs gemensamma regler som bidrar till att varor konstrueras så att de kan repareras och att produkter redan från början utvecklas för en längre livslängd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.