nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Cirkulär ekonomi skapar tre miljoner jobb

En övergång till cirkulär ekonomi skulle skapa tre miljoner nya jobb i Europa enligt en färsk brittisk studie. Ytterligare en rapport från Nordiska ministerrådet, lyfter fram 18 cirkulära affärsmodeller.

Skärmavbild 2015-09-10 kl. 11.57.36
  • Annons 1

Enligt rapporten från den brittiska organisationen Wrap skulle övergången till en cirkulär ekonomi skapa tre miljoner jobb och 520 000 personer skulle komma ur arbetslöshet till 2030. Alla EU:s medlemsländer har analyserats utifrån arbetstillfällen, vilka industrier som berörs och vilken kompetens som krävs för att lyckas med omställningen. Redan idag arbetar cirka 3,4 miljoner personer i Europa med frågor som avfallshantering, reparation och uthyrning.

Fortsätter vi som förut, utan att röra oss mot en cirkulär ekonomi, skapas ändå nya jobb inom sektorn, men betydligt färre. Scenarier i rapporten pekar då på 1,2 miljoner arbeten och 250 000 färre personer i arbetslöshet.

18 affärsmodeller

Vilka affärsmodeller kan då bli intressanta i den cirkulära ekonomins frammarsch? Den frågan ställer sig Nordiska ministerrådet i rapporten Moving towards a circular economy som också publicerats i dagarna. De har tagit fram exempel på 18 cirkulära affärsmodeller. Här finns exempel på verksamheter som använder affärsmodeller som bygger på delande och på att leverera tjänst istället för produkt. I rapporten listas också exempel på modeller inom smart produktdesign, återanvändning och återvinning. Några av företagen som nämns är Agito Medical, Norsk Ombruj och svenska Arla, Off 2 Off och Blocket.

Rapporten innehåller också rekommendationer om vad som behövs för att stimulera utvecklingen av cirkulär ekonomi i de nordiska länderna. Bland annat krävs gemensamma regler som bidrar till att varor konstrueras så att de kan repareras och att produkter redan från början utvecklas för en längre livslängd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.