nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I eftermiddag lämnar Frans Timmermans EU-kommissionens paket om en cirkulär ekonomi. FOTO: EU

Cirkulär ekonomi och lag om energiunion – nya EU-mål

Fokus för EU:s politiska arbete ska bland annat vara ekologisk och social hållbarhet, en övergång till en cirkulär ekonomi och en lagstadgad energiunion. Det fastslog EU-kommissionen i går.

  • Annons 1

På tisdagen presenterade Frans Timmermans, första vice ordförande i EU-kommisionen, kommissionens arbetsprogram för 2016 i parlamentet i Strasbourg.

Det arbete med tio prioriterade områden som påbörjades för ett år sedan fortsätter. Nu ska sammanlagt 23 olika initiativ förbättra utvecklingen på de områden som EU:s medborgare anser vara viktigast.

– Under det kommande året kommer vi att föreslå åtgärder för att hantera flyktingkrisen, stimulera jobb och tillväxt och förstärka den inre marknaden, garantera rättvisa skatter, och främja ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Detta är ingen tid för ’business as usual’. Medborgarna kommer att bedöma EU efter hur vi ger resultat angående de stora utmaningar våra samhällen i dag står inför, sade Frans Timmermans.

EU-kommissionen uppmanar Europaparlamentet och rådet att prioritera lagstiftningsarbetet kring de här frågorna.

På presskonferensen direkt efter det att programmet presenterats i EU-parlamentet fick Timmermans ta emot kritik mot att EU hittills inte gjort särskilt mycket för miljön. Ett av Kommissionens uppdrag är att föreslå bättre regler på miljöområdet, men det här arbetsprogrammet ansågs inte innehålla särskilt mycket nyheter, utan sågs snarare som ett steg bakåt angående cirkulär ekonomi och luftkvalitet.

Kritiken kom som en överraskning för Timmermans. Han tycker inte att Kommissionen dragit ner på ambitionerna.

– Det här är samma kritik som vi fick i fjol. Men vi har ett ambitiöst paket för cirkulär ekonomi. Vi har också haft kontakt med alla de organisationer som var oroliga för att vi ville dra ner på ambitionerna, men jag tror att de förstått att vi försöker vara mer ambitiösa och moderna i frågor om hållbar utveckling, sade han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.