nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I eftermiddag lämnar Frans Timmermans EU-kommissionens paket om en cirkulär ekonomi.
I eftermiddag lämnar Frans Timmermans EU-kommissionens paket om en cirkulär ekonomi. FOTO: EU

Cirkulär ekonomi och lag om energiunion – nya EU-mål

Fokus för EU:s politiska arbete ska bland annat vara ekologisk och social hållbarhet, en övergång till en cirkulär ekonomi och en lagstadgad energiunion. Det fastslog EU-kommissionen i går.

  • Annons 1

På tisdagen presenterade Frans Timmermans, första vice ordförande i EU-kommisionen, kommissionens arbetsprogram för 2016 i parlamentet i Strasbourg.

Det arbete med tio prioriterade områden som påbörjades för ett år sedan fortsätter. Nu ska sammanlagt 23 olika initiativ förbättra utvecklingen på de områden som EU:s medborgare anser vara viktigast.

– Under det kommande året kommer vi att föreslå åtgärder för att hantera flyktingkrisen, stimulera jobb och tillväxt och förstärka den inre marknaden, garantera rättvisa skatter, och främja ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Detta är ingen tid för ‘business as usual’. Medborgarna kommer att bedöma EU efter hur vi ger resultat angående de stora utmaningar våra samhällen i dag står inför, sade Frans Timmermans.

EU-kommissionen uppmanar Europaparlamentet och rådet att prioritera lagstiftningsarbetet kring de här frågorna.

På presskonferensen direkt efter det att programmet presenterats i EU-parlamentet fick Timmermans ta emot kritik mot att EU hittills inte gjort särskilt mycket för miljön. Ett av Kommissionens uppdrag är att föreslå bättre regler på miljöområdet, men det här arbetsprogrammet ansågs inte innehålla särskilt mycket nyheter, utan sågs snarare som ett steg bakåt angående cirkulär ekonomi och luftkvalitet.

Kritiken kom som en överraskning för Timmermans. Han tycker inte att Kommissionen dragit ner på ambitionerna.

– Det här är samma kritik som vi fick i fjol. Men vi har ett ambitiöst paket för cirkulär ekonomi. Vi har också haft kontakt med alla de organisationer som var oroliga för att vi ville dra ner på ambitionerna, men jag tror att de förstått att vi försöker vara mer ambitiösa och moderna i frågor om hållbar utveckling, sade han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.